Growing roses? If you’ve gone to the effort of ensuring they’re planted in the perfect spot so they get their six hours of sunlight, and watering them with exactly 20 litres a week, don’t let garden pests and diseases ruin all your hard work. Here’s what to look out for and how to treat it:

Diseases & Insects

  1. Problem: Aphids, red spider mite, thrips, rust, black spot or powdery mildew?
    Solution: Efekto Rosecare 3 is a spray-on contact insecticide that controls rose-loving insects and fungi.
  2. Problem: Powdery mildew, black spot or rust?
    Solution: Efekto Funginex helps to control all of the above. It’s a concentrate systemic fungicide that needs to be applied every 7-10 days, or when necessary.
  3. Problem: Spidermite or scale?
    Solution: Try water soluble granules of Efekto Kumulus
  4. Problem: Aphids or thrips attacking your roses?
    Solution: Our ready-to-use Efekto Insecticide Granules Plus offers long-term control of up to 8 weeks. It’s a systemic insecticide that is scattered at the roots and when absorbed, makes the plant’s sap toxic to these little pests.
    1. Problem: Aphids or scale?
      Solution: Use our systemic concentrate insecticide, Efekto Plant Protector. Apply to the roots and allow the plant to absorb.
    2. Problem: In need of more generalised pest control for roses?
      Solution: Try Efekto Malasol or Efekto Cypermethrin 200EC
    3. Problem: Chafer beetles bugging your roses?
      Solution: Efekto Karbaspray
    4. Problem: Black spot?
      Solution: Treat with Efekto Funginex Efekto Virikop or Efekto Kumulus WG.
    5. Problem: Powdery mildew
      Solution: Try Efekto Funginex, Efekto Kumulus WG, Fungimite or Efekto Rosecare 3.
    6. Problem: Downy Mildew
      Solution: Use Efekto Virikop.
    7. Problem: Rust?
      Solution: Treat with Efekto Funginex, Efekto Virikop or Efekto Kumulus WG.
    8. Problem: Anthracnose?
      Solution: Use Efekto Virikop.

    Alternatively, you can substitute the control of powdery mildew, thrips and mites with our natural products: Efekto Eco Fungimite or Efekto Kumulus WG.

    For more information on these products, please visit our Garden Protection section.